Korttelirastit jatkuvat, Tour de Ruonala kutsuu

Korttelisuunnistukset jatkuvat Ruonalan koululla pidettävän Jukolakoulun yhteydessä launtaina 17.3. klo 14 – 16. Tarjolla on kolme rataa A 5,9 km, B 3,2 km ja C 2,0 km, ratamestarin koejuoksuissa matkaa kertyi mittariin A-radalla 8,45 km ja B-radalla 4,74 km. Karttana on ote uunituoreesta Länsi-Kotkan korttelisuunnistuskartasta, josta tätä Ruonalan seutua on jo aeimpina vuosina testailtu. Kartta on Kimmo Laineen käsialaa, mittakaavaltaan 1:5000. Kartta on piirretty sprinttisuunnistuskartan symbolein ja noudatamme siis myöskin sprinttisuunnistussääntöjä. Tuttuun tapaan korttelisuunnistukset ovat avoimet kaikille ja Kymin Suunnistajien jäsenille sekä Jukolakoululaisille maksuttomat. Muille tarjoamme rastit mitätöntä kahden euron karttamaksua vastaan. Aikoja ei oteta, mutta tiettyjen kiinnostavien urhelijalupausten kohdalla saattaa järjestävä taho epävirallisesti ja huomiota herättämättä luoda katseita myös kronometrin suuntaan. Rastit on merkitty maastoon pääasiassa vihrein nauhoin. Joissakin rastipisteissä saattoi merkintä jäädä hieman huomaamattomaksi merkkinauhan ennakoitua nopeamman hupenemisen johdosta. Samasta syystä joillakin rastipisteillä paikalle kiiruhtavaa suunnistajaa tervehtii puna-keltainen merkkinauha.

Ratasuunnittelu aiheutti tällä kertaa hieman, osin itseaiheutettua, päänvaivaa. Hommaan ryhtyessäni asetin nimittäin kolme tavoitetta: Radat olisi saatava mahtumaan Karhuvuorentien eteläpuolelle, uudella Ruonalanrannan alueella pitää käydä ja kolmanneksi johonkin kohtaan rataa teki mieleni tehdä pieni ”säksätysosio”. Karhuvuorentien pohjoispuolta halusin säästää 27.3. pidettäville korttelirasteille ja samalla antaa kartoittajalle rauhan tuon alueen kartoittamistyölle. Tuo tien eteläpuoleinenkin pala kartasta päivittyi kyllä ratasuunnittelun edetessä, suuret kiitokset Kimmolle tästä. Ruonalanrannan aluekin karttaan ilmestyi, tosin sinne vast’ikään nousseet uudet talot kartasta ymmärrettävästi vielä puuttuvat. Oheisesta karttapalasta selviää näiden uudisrakennusten sijainti. Reitinvalinnoista sitten riippuu kuinka läheltä näitä uusia linnoja pääsee ihailemaan.

Pienen säksätysosion tekeminen osoittautui osin lumiolosuhteistakin johtuen mahdottomaksi. Ideana oli että jossakin kohtaa rataa olisi runsaasti suunnanmuutoksia ja lyhyitä rastivälejä sisältävä osuus, jonka jälkeen homma kruunattaisiin hienolla reitinvalintavälillä. Tätä ei nyt siis nähdä, mutta muuten tuo säksätyshässäkkä kyllä räjähti ratamestarin silmille. Suht pienelle alueelle ratoja tunkiessa varsinkin A-radasta muodostui semmoinen hässäkkä jota ei liene ennen nähty. Lienee turha toivoa ratamestaritehtäviä enää tämän näytön jälkeen. Teräviä kulmia, 16 rastia, 9 kertaa toisensa leikkaavat rastiväliviivat, tätä kannattaa tulla katsomaan kauempaakin! A-radan suunnittelun yritin aloittaa pariinkin kertaan puhtaalta pöydältä. Siellä oli kuitenkin pari itselleni pakkomielteeksi muodostunutta rastiväliä jotka halusin ehdottomasti mukaan, vieläpä tiettyyn suuntaan juostuna, niin tämä on sitten lopputulos. A-radan kiertäjille on siis tarjolla todellinen Tour de Ruonala, radan kierrettyään ja katuja edestakaisin juostuaan on Ruonala varmasti tullut tutuksi. B-radalta sain pääosin em. ongelmat karsittua, radan pituudesta tinkimällä. Yleisesti radoista sanoisin että reitinvalintavaihtoehtoja olen pyrkinyt rastiväleille saamaan, itse rastipisteethän eivät korttelisuunnistuksessa tuota vaikeuksia. Hieman tarkkuutta ja huolellisuutta A-rataa kiertäville kartaanlukuun, niin eiköhän sieltä viivojen sekamelskasta ihan mukava rata aukene.

Karttaa olen hieman manipuloinnut lisäämällä urheiluhallia kiertävään ojaan mustat reunaviivat jolloin sen ylitys on paikoin kielletty. Ojan pohjalla ei tarvitse siis kenenkään tässä kohtaa rypeä, lienee tarpeetonta sallituissakin kohdissa. Ohessa karttapala tästäkin.

A-radalle on lisäksi karttaan merkitty muutama kielletty alue reitinvalintoja hankaloittamaan. Nämä kielletyt alueet selviävät kartasta, maastossa ne eivät erotu mitenkään poikkeavasti ympäristöstään.

Ruonalan raitit olivat koejuoksuja tehdessäni edelleen pääosin lumen ja jään peitossa, nastoitettu jalkine onkin edelleen turvallisin ja vauhdikkain vaihtoehto. Lumessa kahlaamista ei pitäisi olla tarjolla, joten lenkkareillakin pärjää. Karttaan poluiksi merkityt reitit ovat pääosin auraamattomia, mutta useimmiten kovaksi tallattuja. Osa poluista lähtee tieltä melkoisten lumikasojen takaa, tarkkuutta siis näissä kohdin. Tarkkuutta ja varovaisuutta myös kaduille ja katujen ylityksiin, taajaama-alueella muiden kulkijoiden seassa kun liikutaan.

Loppuun vielä perustietoa Ruonalasta Wikipedian kertomana:

Ruonala on Kotkan kaupunginosa Suomenlahden rannikolla kaupungin länsiosissa. Ruonala liitettiin Kymistä Kotkaan vuonna 1954 yhdessä laajan alueen kanssa Kymin länsiosista. Asemakaavassa Ruonalaan kuuluu myös Munsaari, jonka asukasluku on 142 (31.12.2009).

Ruonala on suurimmaksi osaksi omakotitaloaluetta. Kaupunginosan alueella sijaitsee Ruonalan kirkkoRuonalan koulu (luokat 1–5) ja Ruonalan urheiluhalli, jossa on muun muassa 51 × 90 metrin jalkapallokenttä.

Englanninkielisen Wikipedian mukaan: Ruonala is… …founded by German sailor or pirate brothers in the 18th century. Mielenkiintoista…

Kaikesta huolimatta, tervetuloa korttelisuunnistamaan!

Ratamestari-Mika

PS. Asukkaita Ruonalassa oli vuoden 2010 lopulla 935, joista 477 miehiä.

Posted in Yleiset.