SM-hisut Iisalmessa – suuria seikkailuja

Hiihtosuunnistuksen SM-sprintit ja -viestit käytiin 23-24.2 Iisalmen Paloisvuoren maastossa. Lauantaina matkaan startattiin kymmenen kyssiläisen voimin. Kyssinpunaista väriä nähtiin palkintopallilla peräti neljästi. Onni iski mitalin syrjään H15-sarjassa ollen 3. Akseli oli puolestaan H17-sarjan 2. ja Aapo osoitti taas paikkansa palkintopallilla, eli korkeimman, tosin kahden sekunnin erolla toiseksi tulleeseen Roni-Ville Rissaseen. Seuramme pioneeri Tuomas K. nappasi pääsarjan hopean vain kolmen sekunnin takamatkalla voittajasta. Lisäksi edustusta Kyssillä oli D15, D50 ja H40-sarjoissa.

Sunnuntain sprinttiviestit alkoivat hienosti, kun H20-sarjassa Väinö ja Aapo ottivat hopeaa ja Tuomas O:n sekä Onnin ollessa kuudensia. Valitettavasti huollon virheen takia joukkueet oli ilmoitettu irmaan väärässä järjestyksessä, joten näin ollen molemmille joukkueille hylkäys. Pääsarjaan startattiin joukkueella Akseli-Tuomas K. Avausosuudella Akselin sauvarikko kolmosrastilla hidasti vauhtia ja Akselin täytyi selvitä loppuun yhdellä sauvalla. Akseli tuli vaihtoon 12. 2 minuuttia kärjen perässä. Tuomas aloitti rajun takaa-ajon ja nosti Kyssin minuuutin päähän kahdeksanneksi. Seuraavilla osuuksilla Kyssi sinnitteli podium-paikan tuntumassa. Akselin viimeisellä osuudella tapahtui odottamaton käänne, kun Akselin Emittag rekisteröi ohi hiihdetyn rastin. Näin ollen järjestelmä ei ota vastaan uusia leimauksia seuraavaan 10 sekuntiin. Oikealle rastille saavuttaessa, minne oli matkaa alle 10 sekuntia, ei tägi ottanut uutta leimaa vastaan, vaan antoi hylkäyksen. Tuomas pääsi kuitenkin maastoon kuudentena 2 minuutin takamatkalta ja nosti rajulla lyönnillä Kyssin kolmanneksi. Tuomas selvitti maalissa hylkäyksen syytä ja teki asiasta protestin. Protesti hyväksyttiin, minkä ansiosta pääsarjassa saatiin pronssia.

Yhteensä kyssiläisten matkaan lähti viisi mitalia ja paljon oppia. Seuraavat kilpailut käydään Pellossa 8-10.3, missä kisataan viimeisen kerran SM-mitaleista.

Tuomas Kotron rooli hisuttajien team-leaderina on ollut huikea. Hänen vakuuttava ja ammattitaitoinen ote on nostanut koko toiminnan aivan uudelle tasolle, mikä näkyy tuloksissa ja urheilijoiden motivaatiossa. Ilman Tuomaksen roolia Kyssin joukkueessa olisi monta mitalia jäänyt saamatta.