Omatoimisuunnistusta – ”Kaakon rastittomat”

Vallitsevan epidemiatilanteen takia kuntosuunnistuksia ei toistaiseksi järjestetä, mutta olemme valmistelleet kuntorastit, jotka ovat omatoimiset. Tämä mahdollistaa ulkoilun kartan ja kompassin kanssa, vaikka ihan kaikkia kuntorastipalveluja emme pääse tuottamaan.

Kuntorastit ja karttojen jakaminen on toteutettu UsynligO-nimisellä sovelluksella, joka on ensimmäisten testien osalta täyttänyt tehtävänsä hienosti. Seuraavan linkin takaa löydät ohjeet sovelluksen asentamiseen ja käyttöön. Sovellus löytyy sekä iPhone että Android -puhelimille.

https://docs.google.com/document/d/1nrftPd4Ovnw60pklYNfH21K6iWATv-18xU0ZSSICg44/export?format=pdf

Sovelluksen ladattuasi se näyttää sinulle automaattisesti lähellä olevat radat ja voit katsoa karttaa puhelimelta tai tulostaa sen paperille.

Koska kuntorastit ovat seuralle erittäin tärkeä tulonhankintakanava, voit halutessasi suorittaa osallistumismaksun 5 EUR sähköisesti Rastilippu-palvelussa, tilisiirtona seuran tilille FI77 5172 0220 0249 22 viitteellä 2203 20201 tai käyttämästäsi liikuntapalvelusovelluksesta Rannikkorastit-toimipaikalle. Tässä alla on Rastilippu-linkki ensimmäiseen tapahtumaan, joka on auki ainakin pari viikkoa:

https://www.rastilippu.fi/kuntorastit/tapahtuma/af5be460-ae94-41c2-95a1-751733b2fafb

Ja sitten se tärkein, eli ratamestarin ennakko;


Otsola saa kunnian olla toisena kohteena suomessa uudelle suunnistusmuodolle, jossa rastipisteitä ei ole merkitty maastoon; vaan ainoastaan kartalle ja leimaus tapahtuu gps:llä. Tämä Mikan, Mikon ja Antin ponnistuksien kautta Suomeen tuotu sovellus antaa lajiin vihkiytymättömillekin loistavan mahdollisuuden perehtyä lajiin, sillä se esim. neuvoo eksymisen yhteydessä rastin sijainnin, toki sakkosekuntien kustannuksella.
 
Lähtö sijaitsee kumparepuiston ”portilla”, frisbeegolf-infotaulun vieressä. Maali molemmilla radoilla kumparepuiston näkötornin juurella (En mahda luonteelleni mitään).
 
Kortteliratojen pituudet:
Pitkä: Linnuntietä 6,1 km , lyhintä reittiä noin 8 km
Lyhyt: Linnuntietä 3,8 km, lyhintä reittiä noin 5 km
 
Radat ovat kortteliratoja, joten lyhyitä tulitikkuvälejä ei liiemmin ole. Reitinvalintaa olen yrittänyt saada miltei joka välille, ja tällaiseen suunnistukseen Otsolan kaava sopiikin mainiosti.
 
Jokaisella rastilla pitäisi olla punainen nauha, mikäli ei paikalliset ole tarvinneet niitä kotinsa somistamiseen. Vaikka sovellus täräyttää fanfaarin joillain rasteilla jo aiemmin, käykää silti hipaisemassa nauhaa; varsinkin jos aiotte julkaista aikanne. Sovelluksestahan voi valita haluaako ajan vai ei, ja jos ajan valitsee, on normaalit väliajat ja tulokset jälkikäteen saatavilla. 
 
Päivitin Mikan tekemään korttelikarttaan ne polut, jotka selkeästi vaikuttavat reitinvalintaan. Näin paikallistuntemuksen merkitys ei ole liian suuri. Piiretyiltä poluilta saattaa lähteä haaroja joita ei ole sinne piirretty, mutta kartalla olevat polut ovat maastossa niin selviä, ettei erehtymisen vaaraa pitäisi olla. Luettavuuden takia olen joutunut poikkeamaan IOF:n kuvausohjeista, pahoittelen tätä. Tosin korttelisuunnistus ei taida olle vielä suunnistusliiton alainen laji.
Kenkäsuositus: Normi juoksukenkä, droppia n. 4mm. Kompassia ei pitäisi tarvita, eksymisen varaltahan sovelluksessa on avustusnappi.
 
Käykäähän nauttimassa aurinkoisesta kevätsäästä ja kokeilemassa suunnistuksen uusia tuulia. Muistakaa turvallisuus, järki päässä tienylityksissä ja virustilanteen takia vältetään jälkipeleissä ihmiskontaktia (ja suunnistaessa peesausta)
 
Ratamestari,
 Kalle Tarhonen

 

Posted in Kaakon rastittomat.