Kotka-Jukola 2026

Kotka-Jukola järjestetään Kymin lentokentällä Kotkassa 13.-14.6.2026. 

Ilmoittautuminen talkoolaiseksi

Ilmoittaudu Kotka-Jukola 2026 talkoolaiseksi!
Ilmoittautumislomakkeen löydät täältä.

Talkoolaisten tehtävänkuvaukset

Jukolan viestin kisakeskus on kuin kylä, josta löytyy monenlaisia tehtäviä eri alojen osaajille. Maailman suurimman suunnistusviestin mahdollistaa vuosittain yli 1500 talkoolaista. Tarjolla on paljon tehtäviä, joihin suurimpaan osaan et tarvitse suunnistuskokemusta vaan tärkeintä on halu ja into olla mukana tekemässä suurta urheilutapahtumaa. Tutustu eri tehtäviin alla ja liity mukaan omaa osaamistasi parhaiten vastaavaan ryhmään! Vuoden 2026 Jukolan viestin järjestäjinä toimivat Kymin Suunnistajat ja Vehkalahden Veikot.

KILPAILUTEKNINEN VALIOKUNTA

Areenatuotanto

Areenatuotannon tehtävänä on mahdollistaa miellyttävä viestin seuraamiskokemus sekä kisakeskuksessa että television välityksellä. 

Kisakeskuksessa olevia talkootehtäviä ovat: 

  • Ylen toimittajien avustavat tehtävät (sopii rohkeille ja hyvät vuorovaikutustaidot omaaville henkilöille).
  • GPS-laitteiden jako (sopii järjestelmällisille ja ”asiakaspalveluhenkisille” henkilöille).
  • JukolaLiven eli kansainvälisen nettilähetyksen avustavat tehtävät (sopii kielitaitoisille, markkinoinnista kiinnostuneille ja innokkaille henkilöille, tietoteknisestä osaamisesta on hyötyä).
  • Kisakeskuksen talkootehtävät eivät vaadi suunnistustaitoa ja ne tehdään pääasiassa kilpailuviikonloppuna.

Maastossa olevia talkootehtäviä ovat:

  • Rastivaroittajat (ilmoittavat maastosta kärkisuunnistajien liikkeistä tv-ohjaajalle).
  • Rastimanagerit (tv-kuvausrastin avustavat työt).
  • Radion oppaat (maastossa liikkuvien radion toimittajien eli ”kuiskaajien” opastusta).
  • Maastossa olevat talkootehtävät vaativat suunnistustaitoa ja  ne tehdään pääasiassa kilpailuviikonloppuna.


IT ja tulospalvelu

IT- ja tulospalvelu tuottaa kilpailuun osallistuville joukkueille oikeat tulokset, siirtää online-väliajat tulospalveluohjelmaan, julkaisee kilpailun tulokset reaaliaikaisesti internetissä, televisiossa sekä kilpailukeskuksen video- ja tulostauluilla. Valiokunta tuottaa myös kilpailukeskuksessa ja maastossa tarvittavat tietoliikenneyhteydet sekä yhteydet medialle ja yleisölle.

Tarjolla tehtäviä mm. rastien kytkentä, päivystykset ja tulospalvelu. Aiempaa kokemusta ei tarvita. Huolehdimme koulutuksesta. On myös tehtäviä, joissa ei tarvitse IT-osaamista.


Kartta ja rata

Tämä toiminto on kilpailun sydän. Ryhmä teettää kilpailualueen ja harjoitusmaastojen kartat sekä hoitaa kilpailutapahtuman ja harjoitusten ratamestaritehtävät. Ennen tapahtumaa painatetaan kartat sekä lajitellaan ja pussitetaan ne. Hyvän aikaa ennen kilpailua rakennetaan rastirakenteet sekä varmistetaan rastien tekninen valmius ja toimivuus. Tämä ryhmä huolehtii myös rastien valvonnasta kilpailun aikana sekä kilpailun jälkeen rakenteiden purkamisesta. Kaikki tehtävät vaativat suunnistustaitoa.


Kilpailutoiminnot

Ryhmän tehtäviin kuuluvat emit-nollaus, lähdöt, vaihdot, maaliintulot, uusintalähdöt ja varakarttatoiminnot. Kyseiset tehtävät sijoittuvat tapahtuman ytimeen kilpailukeskuksessa ja ne tehdään pääosin kilpailuviikonlopun aikana. Tehtävät eivät vaadi suunnistus- tai muuta aiempaa kokemusta, ja ne on helppo oppia annettavan perehdytyksen avulla.

HUOLTO- JA KENTTÄVÄLIOKUNTA


Kilpailukeskuksen rakentaminen ja jätehuolto

Tämä valiokunta vastaa sähkö- ja vesihuollosta sekä pesualueen suihkujen ja saunojen toiminnan varmistamisesta. Sähkö- ja LVI -huoltoon tarvitsemme alan osaajia, jotka saavat varmistettua huollon toimivuuden Jukola-viikonlopun aikana. Kenttävaliokunta huolehtii kilpailukeskuksen rakentamisesta ja purkamisesta. Kilpailukeskukseen tarvitaan rakentajia erityisesti pari viikkoa ennen Jukola-viikonloppua ja purkajia viikko tapahtuman jälkeen. Jokaiselle, jolla pysyy pora ja saha kädessä, löytyy hommia!

Lisäksi valiokunnan vastuulle kuuluvat Kotka Jukolan ajoneuvot ja niiden poltto- ja voiteluainehuolto, roskahuollon kuljetustehtävät ja wc- tarvikkeiden täydennys osana tapahtuman ympäristöasioita. Huoltovaliokunnan talkoolaisia ovat myös eko-oppaat, jotka ohjeistavat lajittelua kilpailukeskuksen ytimessä ja toimivat yleisinä Jukolan jätehuollon asiantuntijoina. 

Edellä mainitut tehtävät sijoittuvat pääosin Jukolan kylän ytimeen tapahtumakeskuksessa. Tehtävät eivät vaadi suunnistuskokemusta ja niihin annetaan perehdytys ennen tapahtumaa.


Turvallisuus ja ensiapu

Turvallisuusvaliokunnan työ on suurelta osin yhteistyötä eri viranomaisten ja organisaatioiden kanssa. Valiokunnan tehtäviin kuuluvat muun muassa liikenteenohjaus, pysäköintijärjestelyt, ensiapu ja lääkintä, pelastuspalvelut sekä järjestyksenvalvonta. Talkoolaisia tarvitaan erityisesti liikenteenohjauksessa. Toiveissa on, että liikenteenohjaajat ovat paikallisia, sillä paikallistuntemuksen avulla Jukolan kävijöitä pystytään palvelemaan mahdollisimman sujuvasti.


Ravintola ja ruokahuolto

Ravintolavaliokunnan tehtävänä on ruokkia nälkäiset suunnistajat, katsojat, vip-vieraat ja toimitsijat. Jukolassa tarjoillaan noin 30 000 ruoka-annosta ja juodaan 30 000 kupillista kahvia.


MARKKINOINTI- JA VIESTINTÄVALIOKUNTA

Markkinointi

Markkinointi- ja viestintävaliokunta huolehtii tapahtuman markkinoinnista ja hankkii Jukolaan yhteistyökumppaneita sekä vastaa Jukola-tuotteita myyvästä Jukola-kaupasta. Valiokunta hoitaa yhteydenpidon tapahtuman yhteistyökumppaneiden suuntaan ja markkinoi tapahtumaa kilpailu- ja harrastejoukkueille sekä yleisölle niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Lisäksi valiokunta huolehtii kutsuvieraista.


Viestintä

Viestintävaliokunta huolehtii Jukolan kotisivujen ja some-kanavien sisällöntuotannosta sekä tiedotteiden jakelusta. Tapahtumaviikonloppuna tarjoamme median edustajille mediakeskuksen palvelut, opastusta kuvauspaikoille ja haastateltavien löytämiseen. Tiedotukseen tarvitaan kirjoittavia toimittajia, valokuvaajia, nettisivuosaamista, sometusapua, kääntäjiä ja mediakeskuksen asiakaspalvelijoita.

TOIMISTOVALIOKUNTA

Kilpailuinfo

Ennen tapahtumaviikonloppua huolehditaan mm. joukkueiden numeroinnista, myydään harjoituskarttoja, tehdään käsiohjelma, valmistellaan joukkueille jaettava kilpailumateriaali, tilataan ja jaetaan talkoolaisten asut.

Tapahtuman aikana työskennellään infossa palvellen talkoolaisia ja kilpailijoita: jaetaan kilpailumateriaalit joukkueille, infotaan GPS-joukkueita, huolehditaan talkoolaisista. Lisäksi vastuulle kuuluu myös mm. lastenmaailma, metsäkirkko ja palkintojen jako.