Miksi suunnistus olisi lapsellenne hauska ja kehittävä harrastus?
Maailma on täynnä eri lajeja, joita lapsesi voi harrastaa. Ja hyvä niin. Onkin tärkeää, että lapsi harrastaa monipuolisesti.
Mutta miksi nimenomaan suunnistus olisi lapsellenne erinomainen harrastus, hauska ja kehittävä?
Suunnistus kehittää monipuolisesti lasta
Suunnistus kehittää lasta niin fyysisesti kuin myös henkisesti.
Keskittymiskyky kehittyy, rohkeus itsenäiseen työskentelyyn kasvaa ja laji kehittää myös ongelmanratkaisutaitoja. Nämä kaikki ovat tärkeitä taitoja myös koulussa ja myöhemmin opiskelu- ja työelämässä.
Fyysisesti suunnistus on monipuolinen laji. Se kehittää niin kestävyyskuntoa kuin myös koordinaatiota. Näin se on erinomainen laji lapselle ja nuorelle myös toiseksi lajiksi. Esimerkiksi palloilulajeja harrastaville suunnistus kehittää hyvää fyysistä kuntoa ja lihaskoordinaatiota sekä ketteryyttä.
Ollaan luonnossa ja kunnioitetaan sitä
Suunnistuksen urheilukenttä on suomalainen metsä. Näin se lajina kehittää lapsen luontosuhdetta ja arvostusta sitä kohtaan. Ja suunnistuksessa lapsi pääsee tutustumaan eri paikkoihin, eli urheilukenttämme vaihtuu aina!
Yksilö-ja joukkuelaji, optimaalisesti yhdessä
Suunnistusta voi harrastaa yksin tai yhdessä. Tai sekä että.
Suunnistuksessa kukin voi mennä metsässä omaan tahtiin ja omassa rauhassa.
Suunnistus on myös mitä parhain joukkuelaji. Yksi lajin hienouksista ovatkin erilaiset viestit, kuten esimerkiksi Nuorten Jukola. Ja yhteiset leirit, kuten valtakunnallinen Leimaus-leiri ovat hienoja vuosittaisia yhteisöllisiä tapahtumia!
Edullinen harrastus
Suunnistus on varsin edullinen laji harrastaa. Lapsille niin jäsen- kuin suunnistuskoulumaksut ovat lajien edullisimmista päästä. Laji ei myöskään vaadi kalliita varusteita. Aluksi riittää sopivat ulkoiluvaatteet ja metsässä liikkumiseen sopivat jalkineet.
Suunnistus on perhekeskeinen laji
Suunnistus on harvinainen laji myös siinä mielessä, että sitä voivat harrastaa kaikki, iästä ja taidoista riippumatta. Perhekeskeisyys onkin lajin yksi hienous. Rannikkorastit-kuntosuunnistukset ja eri puolilla Suomea vuosittain järjestettävät Rastiviikot (Kainuun Rastiviikko, FIN5) ovat esimerkkejä suunnistustapahtumista, joihin koko perhe voi osallistua.
Kukin voi harrastaa omalla tasollaan
Suunnistus lajina tarjoaa mahdollisuuden harrastaa sitä omalla tasollaan. Se voi olla lapsen yksi harrastus muiden mukana tai siinä voi tähdätä tavoitteellisesti, vaikkapa maailman huipulle.
Suunnistus on laji, josta ketään ei tiputeta pois!
Matalan kynnyksen kilpailemista
Kynnys osallistua kilpailemiseen on suunnistuksessa matala. Lapsille järjestetään omia kilpailuja, joissa 10-vuotiailla ja sitä nuoremmilla on siimariradat, joissa kulku metsässä tapahtuu turvallisesti siimaria pitkin ja rastit ovat siimarin varrella. 11-12 -vuotiailla on myös käytössä siimarirata, jossa rastit ovat siimarin välittömässä läheisyydessä. Kymenlaakson Kompassicup-tapahtumissa (tähän linkki Kompassicup-sivulle) lapsi tutustuu suunnistukseen kilpailulajina ja tapahtumaan on mahdollista osallistua avoimissa sarjoissa, joissa metsään voi mennä yksin tai yhdessä isän, äidin tai vaikkapa kaverin kanssa. Ajanotolla tai ilman.
Ja lopuksi, suunnistus on tärkeä kansalaistaito!