Suunnistuksen ABC eli miten pääset alkuun

Keräsimme tähän muutamia suunnistukseen keskeisesti liittyviä asioita, ennen kaikkea lajia aloittavan lapsen näkökulmasta. Näillä tiedoilla pääsette hyvin alkuun!

E

Emit. Emit-kilpailukortti mahdollistaa ajanoton niin kilpailuissa kuin vaikkapa Rannikkorastit-kuntosuunnistuksissa. Emit-kilpailukortin voi ostaa Suunnistajan Kaupasta, jonka myyntipiste vierailee kauden aikana myös Rannikkorastit-tapahtumissa.

I

Irma. Suunnistuskilpailuiden ilmoittautumiset tehdään verkosta löytyvässä Irma-palvelussa. Sieltä löytyvät Suomessa järjestettävät suunnistuskilpailut ja niihin liittyvät tiedot, kuten linkki kisasivuille, josta löytyy esimerkiksi kilpailukutsu. Lasten ja nuorten osalta Kymin Suunnistajat maksaa osallistumismaksut kilpailuihin.

K

Kansalliset suunnistuskilpailut. Suomessa järjestetään vuosittain paljon kansallisia suunnistuskilpailuja, joissa on sarjoja kaikenikäisille, aina 8-sarjasta lähtien. Kansalliset kilpailut löytyvät Irma-palvelusta.

Kengät. Kengiksi hyvät ovat ulkoiluun tarkoitetut lenkkarit tai vaelluskengät. Varsinaiset suunnistuskengät ovat tukevampia ja kestävät paremmin kosteutta ja likaa kuin tavalliset lenkkitossut. Kevään ja syksyn kosteissa keleissä saapaskin käy jalkineeksi. Suunnistuskenkiä voi ostaa esimerkiksi Suunnistajan Kaupasta, jonka myyntipiste vierailee kauden aikana myös Rannikkorastit-tapahtumissa.

KLL-kisat. Vuosittain, syksyllä koulujen alettua järjestetään valtakunnalliset Koululiikuntaliiton (KLL) mestaruuskilpailut jossakin päin Suomea. Näissä kilpailuissa lapset ja nuoret edustavat sitä kuntaa/kaupunkia, jossa he käyvät koulua. Kaksipäiväinen tapahtuma sisältää niin henkilökohtaisen kilpailun kuin myös viestikilpailun.

Kompassi. Kompassi on tärkeä suunnistajan apuväline kartan suuntauksessa ja suunnassa kulkemisessa. Harrastuksen alkuun pääsee kuitenkin myös ilman kompassia, sillä alkuvaiheessa tärkeintä on opetella kartanluvun perusteet. Kompasseja myy esimerkiksi Suunnistajan Kauppa, jonka myyntipiste vierailee kauden aikana myös Rannikkorastit-tapahtumissa. Kompasseja on sekä levy- että peukalokompasseja. 

Kompassicup. Kompassicup on 14-vuotiaille ja sitä nuoremmille lapsille suunnattu matalan kynnyksen suunnistustapahtuma, jossa voi osallistua kilpasarjoihin tai ns. avoimiin sarjoihin (voi suunnistaa yksin tai yhdessä jonkun kanssa). Kymenlaakson Kompassicupin tiedot löydät täältä.

L

Leimausleiri. Leimausleiri on valtakunnallinen, vuosittain kesäkuussa järjestettävä suunnistusleiri lapsille ja nuorille. Kymin Suunnistajat osallistuu leirille ja ilmoittautuminen sinne alkaa vuoden alussa. Seuraa ilmoittelua seuran tiedotuskanavissa!

Lisenssi. Suunnistuslisenssi on pakollinen, jos haluaa kilpailla suunnistuskilpailuissa (ei koske Kompassicupin avoimia sarjoja). Lisenssi hankitaan Suomisport-nettipalvelusta. 

N

Nuorten Jukola. Nuorten Jukola on yksi nuorten päätapahtumista kauden aikana. Ison Jukolan tapaan Nuorten Jukola -joukkueet koostuvat seitsemästä suunnistajasta (tyttöjä ja poikia), eri osuuksien ollessa taitotasoltaan 12-sarjasta aina 18-sarjaan asti. Kymin Suunnistajat osallistuu vuosittain Nuorten Jukolaan.

R

Rannikkorastit. Rannikkorastit ovat Kymin Suunnistajien luoma kuntosuunnistustapahtumatuote, jota toteutetaan yhdessä naapuriseurojemme kanssa. Rannikkorasteilla on lapsille sopiva D-rata (normaalisuunnistus). Alle 18-vuotiaille osallistuminen on ilmaista eikä myöskään saattajalta peritä maksua. Ei ennakkoilmoittautumista.

Rastiviikot. Rastiviikot (Kainuun Rastiviikko ja FIN5) ovat mukavia, koko perheen suunnistusviikkoja, joissa yhdistää hienolla tavalla suunnistus ja lomailu. Nimensä mukaisesti Kainuun Rastiviikko järjestetään Kainuussa eri paikkakunnilla. FIN 5-rastiviikko järjestetään vuosittain eri puolilla Suomea.


RR. RR- eli rastireittiradat ovat 10-vuotiaille ja sitä nuoremmille lapsille suunnattuja suunnistusratoja. RR-radalla kulkee siima/nauha, joka on myös merkitty karttaan. Rastit sijaitsevat siiman/nauhan varrella, joten radan voi kiertää turvallisesti myös vasta-alkaja. Kun taidot karttuvat, voi RR-radalla tehdä oikaisuja.

T

TR. TR- eli tukireittiradat ovat 11-12 -vuotiaille suunnattuja suunnistusratoja. TR-radalla kulkee siima/nauha, joka on myös merkitty karttaan. Rastit ovat siiman/nauhan läheisyydessä.

V

Vaatteet. Suunnistukseen sopiva asu on säänmukainen, ulkoliikuntaan sopiva ulkoiluasu, joka on helppo puhdistaa. Housuissa on hyvä olla pitkät lahkeet suojaamassa. Kymin Suunnistajat tilaa vuosittain (vuoden alussa, seuraa seuran ilmoittelua) seuran edustusasuja, jotka ovat nimenomaan suunnistukseen kehitettyjä asuja.