Suunnistus imaisi mukaansa koko perheen

Suunnistuksen pariin lapset tulevat aika usein niin, että omat vanhemmat tai ainakin toinen heistä harrastaa lajia. Kuitenkin, ja hyvä niin, ennen kaikkea lasten suunnistuskoulun kautta lajin pariin tulee paljon lapsia myös ns. “kuplan ulkopuolelta”. Yksi heistä on 14-sarjassa suunnistava, Pyhtään kirkonkylässä asuva Eljas Nieminen.

Niemisen perheen suunnistusharrastus lähti liikkeelle kahdeksisen vuotta sitten, kun perheen vanhin tytär Enjalinnea ilmoitettiin suunnistuskouluun. Perässä tuli sitten Eljas, joka innostui myös kilpailemisesta. Ja nyt kansallisissa kilpailuissa ja Kompassicupissa on nähty jo lähtöviivalla myös Eljaksen pikkuveli Eino.

Suunnistuksen tarjoama mahdollisuus harrastaa sitä tosissaan tai vähemmän tosissaan saa suitsutusta myös Niemisen perheeltä.

”Nykyään on tosi vaikeaa löytää mitään tavoitteellista harrastusta, missä voisi vaan kerran viikossa käydä pelailemassa.” harmittelee perheen äiti Mirakaarina Tolsa.

Mahdollisuus harrastaa lajia koko perheen voimin

Suunnistuksessa perhettä viehättää luonnossa liikkumisen ja urheilun yhdistäminen.

”Suunnistus on hieno laji, kun sitä voi koko perhe harrastaa samaan aikaan, vaikka on eri-ikäisiä ja eri tasoisia suunnistajia.” Mira toteaa.

”Tykkään suunnistuksesta, koska se on “meditaatiota” metsässä. Suunnistuksessa et voi ajatella muuta kuin karttaa ja seuraavaa rastia.” Mira jatkaa.

Eljas on samoilla linjoilla äitinsä kanssa.

”On mukavaa, kun metsässä voi kaikessa rauhassa keskittyä omaan suoritukseen. On kuitenkin kiva, että suorituksen jälkeen voi käydä sen läpi jonkun kanssa ja miettiä yhdessä reitinvalintoja.”

Vahvuutena kartan lukutaito

Omaksi vahvuudekseen suunnistuksessa Eljas toteaa kartan lukutaidon.

”Eljas on myös tosi sinnikäs, eikä luovuta, vaan etsii aina sen rastin, vaikka siihen menisikin vähän kauemmin aikaa.” toteaa Mira-äiti.

Kehittämiskohteekseen Eljas mainitsee juoksuvauhdin kehittämisen.

Mihin sitten Eljas tähtää suunnistuksessa?

”Tässä vaiheessa minulla ei ole tarkkaa tavoitetta, mutta sen sijaan haluan kehittää itseäni suunnistajana ja katsoa, mihin se riittää.”

Eljaksen kehittymisessä suunnistajana on mukana myös Nuorten ryhmän valmentajista Mikko Töyrylä, joka on tehnyt Eljakselle harjoitusohjelmaa.

Ahkeraa kilpailemista

Alkukaudesta 2024 Eljas on nähty jo useiden kansallisten kilpailuiden lähtöviivalla. Ja tietysti edustamassa KyS:iä Kompassicupissa.

Yksi nuorten suunnistajien kesän huipputapahtumista on ehdottomasti Nuorten Jukola. Eljaksen Jukola-ura käynnistyikin kesällä 2023, kun hän suunnisti Kymin Suunnistajien ykkösjoukkueessa viidennen osuuden. Ja ensi vuonna avautuukin sitten jo mahdollisuus osallistua aikuisten Jukolaan!

Eljas Nieminen