Kaakon aluemestaruussprintti, Ratamestarin jorinoita, osa 1

 Takaisin kisasivulle

Ratamestarin jorinoita – Osa 1:Tapahtunut tähän mennessä

Allekirjoittanutta voi syyttää tästä sprinttikilpailusta. Idea kansallisen sprinttisuunnistuksen järjestämiseen Kotkassa alkoi syntyä vuoden 2011 kesällä. Olin ehdottanut Hannu Kainlaurille Rannikkorastien ratamestarin vuoron jälkeen pieniä muutoksia Katariinan sprinttikarttaan. Hannu kannusti tässä yhteydessä minua tekemään myös uutta karttaa Kotkansaarelle. Lopulta minulla oli kädessä kopio Kotkan kaupungin kantakartasta ajatuksena tehdä karttaa ensisijaisesti alueen koulujen käyttöön. Innostuin asiasta, koska kotini oli lähellä aluetta ja vakiolenkkireittikin kiersi alueen. Jo ensimmäisillä tutustumiskäynneillä ihastuin tähän Kotkansaaren monimuotoiseen alueeseen, joka toimii kansallisen sprintin näyttämönä. Sieltä löytyi valtavasti yksityiskohtia sprinttikarttaan ja –ratoihin. Tavallisella lenkillä en näitä ollut huomannut alkuunkaan. Mielessä alkoi myös kyteä ajatus, että tästä kiinnostavasta alueesta olisi enempäänkin kuin koulukartaksi, joka oli alkuperäinen tavoite. Syksyn 2011 aikana asiaan innostui muitakin kyssiläisiä ja seura anoi keväällä 2012 kansallista sprinttisuunnistuskilpailua ja sen yhteyteen Kaakon aluemestaruussprinttiä. Tiettävästi tämä on myös ensimmäinen kansallinen sprintti Kymenlaaksossa, jossa järjestetään kaikki ikäsarjat.

Monimuotoinen ja mielenkiintoinen alue on kevyesti samaa tasoa kuin esimerkiksi viime aikojen SM-kilpailujen alueet. Alueelta löytyy puistoa, monimuotoisia rakennuksia, katuja ja polkuja, merenrantapusikoihinkin joku voi erehtyä tutustumaan. Korkeuserot ovat epätyypillisiä ja luovat kolmiulotteisen elementin sprinttisuunnistukseen. Aivan kansainvälisen tason sprinttialueesta puuttuvat oikeastaan vain eurooppalaiset keskiaikaiset kujasokkelot, joita Kotkasta eikä oikeastaan muualtakaan Suomesta valitettavasti löydy. Sekä fyysistä että teknistä haastetta tulee alueella riittämään enemmän kuin tyypillisessä suomalaisessa sprinttisuunnistuksessa. Radat tulevat olemaan vaihtelevat, siitä on jo tullut palautetta testijuoksuissa. Tärkeää on pystyä muuttamaan rytmiä, niin juoksu- kuin tekniikkarytmiäkin, useamman kerran suorituksen aikana. Niin kuin sprinteissä kuuluukin, suunnistus alkaa K-pisteeltä ja päättyy maaliviitoituksen alkuun.

Kymin Suunnistajat on viime vuosina profiloitunut nuorisoseuraksi. Osin siksi haluamme tarjota myös nuoremmille alle 14-sarjalaisille mahdollisuuden tutustua kilpasprinttisuunnistukseen. Valitettavasti alueelle siimarin veto ja sen paikallaan pitäminen ei ole mahdollista, mutta tarjolla on nuorille suorat suunnistusradat, jolloin nuorimmat sarjat ovat H/D11 ja H/D12. Sinällään alue on turvallinen eikä suurta eksymisvaaraa ole. Alueella liikkuu myös runsaasti rata- ja liikenteenvalvojia. Toivotamme siis myös nuoret suunnistajan alut mukaan kansalliseen kilpailuumme!

Ratamestari Miikka Kaira

Posted in Seuratoiminta.