Nuorten suunnistuksen EM-kisamatka

EM-kilpailut kilpailtiin tänä vuonna Bulgarian Velingradissa. Sääolot olivat lämpimät, reilut 20 astetta ja aurinko paistoi viestipäivän iltapäivää lukuunottamatta koko ajan. Suomen joukkue lähti reissuun keskiviikkona klo 4:15 Helsingistä Munchenin kautta Bulgarian Sofiaan, josta oli kahden tunnin ajomatka kisakylään. Kilpailujen ohjelma oli ensin sprintti, jonka jälkeen koitti pitkämatka ja kilpailut päätti viesti.

Sprintti – EM-hopea

Sprintti oli alkumatkasta aika simppeliä ja helppoa, mutta ratamestari haastoi kilpailijoita sillä, että rastiväleistä tuli vaikeampia mitä pidemmälle kilpailusuoritus eteni. Yleisörastin jälkeen oli siis radan ratkaisuvälit ja vaikeimmat rastit, joilla ratkaistiin päivän paras suunnistaja. Oma suoritus lähti hyvin liikkeelle ja suunnistus oli sujuvaa. Lähdin rauhassa liikkeelle, jotta välttäisin suurimmat maitohapot alkumatkasta ja pystyisin kiristämään vauhtia loppua kohden. Taktiikassa onnistuin melko hyvin ja sain juostua kärkeä kiinni hyvävoimaisena ennen yleisörastia ja loppulenkin alussa johdin vielä kilpailua. Loppulenkillä 10-12 rastiväleillä suunnistus oli tökkivää ja hieman epäsujuvaa, jonka takia jäin 7 sekuntia Aapolle ja kilpailu ratkesi käytännössä siihen. Loppuun jaksoi hyvin vielä, eritoten kun muut Suomen joukkueen jätkät tulivat huutamaan ja kannustamaan vikalle rastille. Kokonaisuudessaan fyysisesti vahva kisa ja suunnistuksellisesti muuten hyvää menoa, lukuunottamatta paria huonoa reitinvalintaa. Kilpailut oli mahtavaa startata kaksoisvoitolla Aapo Virkajärven kanssa.

EYOC 2023 Sprint M16

Pitkä matka – EM 5. sija

Pitkänmatkan kisasta oli tulossa odotetusti todella raaka fyysisesti ja haastava suunnistuksellisesti. Sitä se myös oli. Viimeisen vuorokauden valmistautumisessa saattoi olla parannettavaa, joka johti todella huonoon fyysiseen päivään, mikä näkyi monen minuutin tappiona ylämäissä ja tasaisella. Ensimmäiset kaksi rastia olivat aika yksinkertaisia ja helppoja hyvän näkyvyyden myötä, jonka takia alussa sai luukuttaa lähes täysiä ensimmäiset pari väliä. Sitten rastiväli kolmoselle oli aikalailla selkeän reitinvalinnan toteutusta ja lopussa alettiin testaamaan jo fysiikkaa. Rastiväli meni itseltä ihan kohtalaisesti, hieman omia linjoja olisi voinut hioa suoremmiksi, mutta rastivälin tappio tuli suurimmalta osalta lopun ylämäessä. Seuraavaksi luvassa oli ensimmäinen kunnon reitinvalintaväli, jossa otin hieman huonon reitinvalinnan, jonka takia nousumetrejä kertyi aika paljon. Puolestaan rastinotto oli kartasta oli helpompi. 5. ja 6. rastit olivat enemmän keskimatka tyylisiä rastinottorasteja ja lyhyitä rastivälejä. 5. rasti löytyi hyvin, eikä siinä ollut juurikaan ongelmia. Kyseisien parin rastin alue oli pienipiirteinen ja kasvillisuus oli suhteellisen tiheää. 6. rastille tuli tehtyä 30 sekunnin rastinottovirhe. Ensimmäinen väliaikapiste oli 6. rastilla ja siinä olin 54 sekuntia kärkeä perässä ja 6 sekuntia Aapoa (voittajaa)  perässä. 7. rastiväli oli taas reitinvalintaväli ja siihen otin hieman liian kiertävän valinnan, jolla hävisin minuutin nopeimmalle. Eroa tuli myös jalalla, kun alkoi jo painamaan ylämäet reisissä. Sitten oli todella lyhyt rastiväli ja rasti oli tiheän pusikon keskellä ja sen otin varovasti, jotta vältän virheet.

Seuraavaksi oli taas pitkä reitinvalintaväli, jonka päätteeksi tarkka rastinotto. Reitinvalinta oli itsessään aika simppeli, mutta jalalla jäin n. 15 s tiellä. Rastinotossa tuli isompi virhe, kun ei oikein saanut mistään ennen rastia kiinni missä on, eikä meinannut uskaltaa laskea tarpeeksi alas. Siinä hävisi noin yhden minuutin sekä kaikkiaan rastivälillä hävisin 1,5min. Sitten oli pari selkeää rastiväliä (10. ja 11. rastivälit). Kyseisillä väleillä alkoi pää olemaan jo aivan tyhjä ja nukahtamisia tuli, mutta isommilta virheiltä vältyin. Jalat oli niin hapoilla jo, että ylämäkiin ei tuntunut pääsevän eteenpäin. 12. rastiväli oli taas lyhyt, mutta enää ei jaksanut keskittyä ja juoksu tuntui niin surkealta, että keskittyminen herpaantui ja tein siihen pienen 20 sekunnin virheen. Rastivälit 13. ja 14. testasivat loppuun vielä fysiikkaa ja rastinottoa, joten jalalla jäi todella paljon. 14. rastille oli huono reitinvalinta, kun menin käyrää pitkin suoraan. Ja tuntui, että kisa oli mennyt suunnistuksellisesti hieman alakanttiin ja fyysisesti oli todella surkea päivä, joten loppuun ei löytynyt samanlaista taistelutahtoa kun yleensä. Lopun huonon reitinvalinnan myötä hävisin kakkossijan ja tipuin sijalle 5. Vikat kaksi rastia oli pelkkää juoksua ja vikalta rastilta meinasin lähteä väärään suuntaan, mikä kertoo siitä ettei enää ollut koneessa bensaa. Kokonaisuudessaan suoritus oli aikamoinen vuoristorata niin teknisesti kuin myös fyysisesti. Lopputulokseen saa kuitenkin olla kohtalaisen tyytyväinen ja sekä kisasta että valmistautumisesta jäi oppia talteen. Ja ensi vuonna uudestaan!

Viestikilpailu

Viimeisenä matkana meillä oli vuorossa viesti. Viestissä käytettiin samaa kisakeskusta, mutta maasto oli kuitenkin osittain erilainen. Näkyvyys oli todella hyvää ja juoksupohja oli priimaa. Rata oli aika simppeli ja helppo, joten virheettömän suorituksen arvo korostui entistä enemmän. Fyysisesti minulla oli jo parempi päivä, joka näkyi eritoten ylämäissä. Juoksin itse avausosuuden. Viestin paukusta lähdettiin heti aika lujaa, mutta luotin itse omaan vauhtiin ja suoritukseen, joten en höntyilyt ensimmäisiin mutkiin. K-pisteelle vauhti oli tasaantunut ja olin varma siitä mihin lähden ja suunnistus oli edellä. 1. ja 2. rasti lähti kapuamaan suoraan ylöspäin rinteeseen ja sain heti nostettua itseni toiseksi, kun muiden piti alkaa suunnistamaan ja itsellä oli suunnitelma valmiina.

Espanjan aloittaja lähti aika kovaa ja siihen sai iskeä alussa aika lujaa, että pysyy suhteellisen lähellä. 3. rasti oli hajonta ykkösen tavoin ja rastiväli tarjosi hieman mikroreitinvalintoja. Itse päätin luovia käyrää pitkin ja säästellä jalkoja lopun fyysisiä kohtia varten. 3. rastilla huomasin Espanjan aloittajan tekevän virhettä ja perässä tulevien hieman jäävän, joten lisäsin vauhtia ylämäkeen 4. ja 5. rastiväleille. 4. ja 5. rastivälit olivat helppoja, koska ne olivat lyhyitä ja näki seuraavan rastipisteen melkein aikaisemmalta rastilta. 6. rasti oli taas aika helppo ja siinä katsottiin aikalailla pelkkää kompassia ja parit selkeä kohteet joiden kautta tykitettiin kovaa rastille. Siinä kohtaa alkoi pikkuhiljaa erottua ne ketkä pysyy perässä. Siinä oli Sveitsi, Tsekki, Ranska ja minä samassa porukassa. 7. rastilla oli isot hajonnat 8. rastin kanssa ja meidän nelikko jakautui niin, että Sveitsillä ja Ranskalla oli samat hajonnat ja minulla sekä Tsekillä oli sama hajonta.

7. rasti oli taas aika helppo, kun luotti omaan suunnistukseen ja kompassiin sekä katsoi pitkälle eteenpäin. 8. rastiväli oli ensimmäinen reitinvalintaväli ja otin kiertävän valinnan, jolla säästää hieman nousua. Tsekki seurasi puoleen väliin, jonka jälkeen lähti väärään suuntaan polkua ja teki virheen. Rastiväli oli aika helppo, kun juostiin polkua pitkin rastille asti. 9. rasti oli todella lyhyt ja kuului samaan hajontamyllyyn, siinä katsottiin vain kompassia. 10. rasti oli taas helppo, kun näki todella pitkälle ja katsoi vain kompassia ja lopussa nousi notkoa pitkin rastille. Tällä rastivälillä huomasin jälleen olevan kärjessä ja suunnistavan hyvin. Siinä kohtaa oltiin irtaannuttu saman nelikon kanssa kaikista muista. 10. rasti löytyi hyvin ja rastille 11, joka oli yleisörasti tykitettiin täysillä alamäkeen polkuja pitkin ja yleisörastilla olin kärjessä.

Olimme Ranskan, Sveitsin ja Tsekin kanssa repineet 1,5 minuutin eron seuraaviin yleisörastin kohdalle. 12. rasti oli taas hajonta, missä hajonnoilla ei ollut juuri mitään merkitystä ja ne olivat vain juoksu välejä. 13. ja 14. rastivälit olivat juoksuvälejä eikä niissä suunnistuksellisesti ollut mitään haastetta. Tässä kohtaa alkoi Sveitsin ja Tsekin fyysisesti vahvemmat kilpakumppanit siirtyä kärkeen, kun olivat päässeet helpommalla peesissä. Johdin kisaa siis 3. rastilta 12. rastille. Kisan toiseksi viimeinen rasti oli vielä hajonta ja rastille oli helppo tulla polkua pitkin aukon kulmasta ja nousta seuraavan nenän päälle. Minulla ja Ranskan aloittajalla oli paljon hitaampi hajonta, jonka myötä jäimme hajonnalla vajaa minuutin kärkeen ja toin joukkueeni vaihtoon sijalla 3. Suoritus oli hallittu ja huolellinen suunnistuksellisesti ja fyysisesti päivä oli hyvä.

Toki hieman jäi ärsyttämään, kun vastustajat pääsivät karkuun lopun lyhyemmällä hajonnalla, mutta oli sitten meillä jo se pidempi siinä vaiheessa käytynä. Oli kuitenkin hienoa tykittää täysillä viestin kärjessä Velingradin rinteitä. Toisella osuudella meillä oli Väinö Haara, joka onnistui hyvin ja teki varman vedon tuomalla joukkueemme viimeiseen vaihtoon sijalla 4. vain 3 sekuntia Puolan perässä. Ankkurina meillä oli Aapo Virkajärvi, joka veti ihan huippuvedon kolmanneksi viimeiselle rastille ja oli nostanut meidät jo sijalle kaksi. Kolmanneksi viimeisellä rastilla oli kaksi eri rastia lähekkäin ja Aapo leimasi epähuomioissa väärällä rastilla, ja siitä seurasi valitettavasti hylsy. Oikealla rastilla leimaaminen olisi tarkoittanut EM-hopeaa. Mutta tästä otetaan opiksi ja ensi vuonna tullaan entistä kokeneempana ja vahvempana takaisin. Meidän joukkue veti kuitenkin todella hyvät ja tasaiset osuudet, joten tyytyväinen saa olla.

Rasmus Töyrylä

Posted in Yleinen.